Skip to main content

Do you backup your blog(s)?

Well, do you backup your blogs? If, yes, how do you do it? Do you copy (duplicate) your blog entries? I am especially interested if your blog is hosted somewhere else, not in your own machine. (Even if it's in your own machine, how do you do the backup? Do you backup your database separately, or is the db backup part of OS/system backup?)

Right now, I don't do backup. I don't know what's gonna happen if blogspot goes down. (As if my articles / entries are important, therefore worth backing 'em up.)

Comments

yulian firdaus said…
Pak, kalo nginstall WordPress include di dalamnya ada tools import blognya Blogger/Blogspot

Kasus yang sama tahun lalu saya migrasi dari pMachine ke Wordpress, memang URL jadi berubah, tapi isian dan komentar tidak hilang

Sekarang saya belum backup blog juga sih, harusnya cukup dengan backup table MySQL-nya
Ben said…
betul kata Jay. Dari Blogger bisa diconvert ke WP kok...

Udah gitu, di WP ada plugin backupnya segala di samping tetep bisa back up manual table MySQL-nya :)
budi said…
Ya, tapi ... pada nggak buat backup berkala kan?
JaF said…
Saya mah simple aja pak. Convert langsung ke PDF. Sekali klik, beress..
Ha1o said…
This was also posted on tBLOG!

My site is http://TechHQ.blogspot.com and I guess you could say I backup my blog. See, I do all of my posts and all of my template edits and creations in Macromedia Dreamweaver.

I then save them as html files on my hard drive so for every post I have a html file and for my template I have an html file.

Maybe this sounds hard or like a lot of work, but actually it makes posting and editing a whole lot easier... if you want to know more about how i do this email me at (LunaHa1o at gmail dot com) or post a comment on my site.
Zeddy Iskandar said…
Aku pake mesin blogger yg bikin sendiri pake JSP dan XML. Jadi kalo backup, tinggal pake FTP, terus copy folder2 yg mau dibackup. (organisasinya 2005/March/01.xml) Jadi kalo mau backup tahun 2004, tinggal copy direktori 2004. Kalo buat bulan Januari-Maret, bisa select direktori Bulan-bulannya.

Aku rasa semua mesin blog harusnya bisa import/export ke XML biar gampang backupnya.

Regards, Z.

http://www.zedilabs.com/jesblog.html
bondy said…
wah iya makasih diingetin nih pak. paling saya kayak kawan ben, backup database aja...
btw kenapa bapak mau percayain data blog di mesin orang sih pak?
Yogi said…
Kan ada Google cache pak..hehehehe :D
luc said…
i never back up, coz i wrote on office before

Popular posts from this blog

Himbauan Kepada Hacker & Cracker Indonesia & Malaysia

Kepada Hacker & Cracker Indonesia & Malaysia,

Saya mengharapkan anda tidak melakukan penyerangan atau/dan pengrusakan situs-situs Indonesia dan Malaysia.

Saya mengerti bahwa akhir-akhir ini beberapa masalah di dunia nyata membuat kita kesal dan marah. Namun kekesalan tersebut sebaiknya tidak dilimpahkan ke dunia maya (cyberspace). Semestinya sebelum melakukan aksi yang berdampak negatif, kita bisa melakukan langkah-langkah positif seperti melakukan dialog (melalui email, mailing list, bulletin board, blog, dan media elektronik lainnya).

Kita harus ingat bahwa kita hidup bertetangga dan bersaudara. Yang namanya hidup bertetangga pasti mengalami perbedaan pendapat. Mari kita belajar bertetangga dengan baik.

Saya berharap agar kita yang hidup di dunia maya mencontohkan bagaimana kita menyelesaikan permasalahan dengan kepala dingin dan hati yang lapang, sehingga para pemimpin kita di dunia nyata dapat mencontoh penyelesaian damai. Mudah-mudahan mereka dapat lebih arif dan bijaksana da…

Band progressive rock baru?

Lepas dari yang serius-serius sebentar. Kita ke musik lagi.

Terus terang saya tadinya mulai merasa bahwa musik progressive rock bakalan mati. Seperti lirik dari lagu band Asia - "Rock and Roll Dream":

When I see your faces from the limousine. No chance of our survival...

Tapi setelah saya mendengarkan The Flower Kings, harapan tumbuh lagi. Band yang dimotori oleh Roine Stolt (gitar) memiliki nuansa (melodi?) yang selaras dengan band-band terdahulu. Mereka sanggup membawakan lagu Cinema Show-nya Genesis dengan sempurna. Bahkan lebih baik menurut saya. Jadi, para penggemar sekalian, progressive rock akan tetap tumbuh subur.

Roine Stolt juga menjadi bagian dari band Transatlantic yang juga memiliki nuansa progressive rock. Maklum, mereka campuran dari Dream Theater, Marillion, The Flower Kings, dan Spock's Beard. Meski, ada lagu bootleged live show mereka yang kedodoran membawakan lagu "Firth of Fifth" nya Genesis. Ternyata band besar bisa kedodoran juga.

Repotnya, mus…

news from the trenches: acknowledgement, award, and more work to do

It's time to post some news...

The 15 September 2004 edition of Swa Magazine listed me as one of maestro in specific field. In my case, they put me under IT security expert. Wow! I didn't know this until somebody told me to buy the magazine. (Here's the page scanned from the magazine.)

I was also awarded IGOS award. IGOS is "Indonesia Goes Open Source," a movement lead by Research and Technology Ministry in Indonesia. I didn't go to the celebration since I was sick at that time. I am not sure whay I was awarded though. I thought my contribution to the open source community is still minimal.

New schoolyear has been started. It's time to teach classes. I am teaching two classes; Introduction to Programming (with Object Oriented) and System Security (grad course). Meanwhile, I've got new students working on their theses.

On the University R&D side, my term as the Director of IT Research has ended. I am glad. I was not too happy with the position since…