Skip to main content

Learning CSS

In my previous post, I lamented about Content Management System (CMS). I am still search for the most suited CMS for me.

While doing that, I decided to learn CSS. Currently, the design of my web sites are based on table. It is considered out of date and difficult to maintain. Perhaps CSS is the solution? So, I searched the web for CSS tutorials. Lo and behold. I found a very good tutorial.

I found Selectutorial CSS selector to be the best CSS tutorial. It explains CSS step by step without watering it down. One of the things I like about this is that the author took the time to give a step by step example with a sample output of each step. I could progress from one step to another by reading the description and viewing the result. This is an example of good e-learning! I spent a couple of hours playing with the examples. I hope it's a good investment.

After that, I looked around for CSS examples or templates. I kinda like 3-column layout. All of my web sites are done with 3-column. I did it intentionally, but did not know the reason. (Could somebody tell me why people like 3-column layout? Any scientific reason(s)?) Here is an example of a list of interesting 3-column layout. A List apart is also an excellent source for web design.

Okay, it is time to roll my own CSS. Or ... before doing that, perhaps just "borrow" somebody else's design first and re-layout my web site. (Update: my trial page is here.)

Comments

Anonymous said…
You lamented about CMS and you are learning CSS.

This link may be interesting for you:
Elixon CMS for CSS designers

It looks like very good CMS/CSS editor...
didats said…
pak budi...
hati hati ketagihan... :D
idban said…
tendang didats a.k.a pleiboi css ke tempat asal :)
budi said…
Sudah terlanjur ketagihan. Saya menghabiskan 2 jam lagi untuk mainan. Kalin ini mainan MoveableType (dengan menggunakan Berkeley DB sebagai databasenya). Sudah berhasil dikonfigurasi, tapi ternyata gak cocok dengan yang saya maksud. MT ini masih berorientasi ke blog.
Kayaknya harus nulis (perl) script sendiri. hik hik hik.
-ialexs- said…
utk cari ide contekan, test www.oswd.org

i consider my self 'buta warna' (my sense of design is NOT good) :P

so lebih enak pilih2 buah manggis, warna2/style/table bikinan orang...

:)
ephi said…
Jangan lupa ini juga dipelajari ya, Pak.
a0z0ra said…
http://del.icio.us/popular/css
bintangjatuh said…
MT nggak cocok yah? kalo Drupal gimana pak? :)

Popular posts from this blog

Himbauan Kepada Hacker & Cracker Indonesia & Malaysia

Kepada Hacker & Cracker Indonesia & Malaysia,

Saya mengharapkan anda tidak melakukan penyerangan atau/dan pengrusakan situs-situs Indonesia dan Malaysia.

Saya mengerti bahwa akhir-akhir ini beberapa masalah di dunia nyata membuat kita kesal dan marah. Namun kekesalan tersebut sebaiknya tidak dilimpahkan ke dunia maya (cyberspace). Semestinya sebelum melakukan aksi yang berdampak negatif, kita bisa melakukan langkah-langkah positif seperti melakukan dialog (melalui email, mailing list, bulletin board, blog, dan media elektronik lainnya).

Kita harus ingat bahwa kita hidup bertetangga dan bersaudara. Yang namanya hidup bertetangga pasti mengalami perbedaan pendapat. Mari kita belajar bertetangga dengan baik.

Saya berharap agar kita yang hidup di dunia maya mencontohkan bagaimana kita menyelesaikan permasalahan dengan kepala dingin dan hati yang lapang, sehingga para pemimpin kita di dunia nyata dapat mencontoh penyelesaian damai. Mudah-mudahan mereka dapat lebih arif dan bijaksana da…

Band progressive rock baru?

Lepas dari yang serius-serius sebentar. Kita ke musik lagi.

Terus terang saya tadinya mulai merasa bahwa musik progressive rock bakalan mati. Seperti lirik dari lagu band Asia - "Rock and Roll Dream":

When I see your faces from the limousine. No chance of our survival...

Tapi setelah saya mendengarkan The Flower Kings, harapan tumbuh lagi. Band yang dimotori oleh Roine Stolt (gitar) memiliki nuansa (melodi?) yang selaras dengan band-band terdahulu. Mereka sanggup membawakan lagu Cinema Show-nya Genesis dengan sempurna. Bahkan lebih baik menurut saya. Jadi, para penggemar sekalian, progressive rock akan tetap tumbuh subur.

Roine Stolt juga menjadi bagian dari band Transatlantic yang juga memiliki nuansa progressive rock. Maklum, mereka campuran dari Dream Theater, Marillion, The Flower Kings, dan Spock's Beard. Meski, ada lagu bootleged live show mereka yang kedodoran membawakan lagu "Firth of Fifth" nya Genesis. Ternyata band besar bisa kedodoran juga.

Repotnya, mus…

news from the trenches: acknowledgement, award, and more work to do

It's time to post some news...

The 15 September 2004 edition of Swa Magazine listed me as one of maestro in specific field. In my case, they put me under IT security expert. Wow! I didn't know this until somebody told me to buy the magazine. (Here's the page scanned from the magazine.)

I was also awarded IGOS award. IGOS is "Indonesia Goes Open Source," a movement lead by Research and Technology Ministry in Indonesia. I didn't go to the celebration since I was sick at that time. I am not sure whay I was awarded though. I thought my contribution to the open source community is still minimal.

New schoolyear has been started. It's time to teach classes. I am teaching two classes; Introduction to Programming (with Object Oriented) and System Security (grad course). Meanwhile, I've got new students working on their theses.

On the University R&D side, my term as the Director of IT Research has ended. I am glad. I was not too happy with the position since…